RECIPE

meringue cookies

10:58 PTG


Assalamualaikum and haiii .

so today boring boring nak share satu resepi nie . yepp ! meringue cookies . cuti2 lps spm nie xde ape nak buat so fara try laa google resepi meringue nie . so timbul idea nak buat cookies . hihi . tapi cookies nie manis sangat sbb byk gula yang kite perlu guna . kalau letak sikit nanti x menjadi plak meringue tu . manis tp sedap  tau !

nak share satu story nie . mase fara duk syok2 buat meringue nie , da siap piping meringue ni and confident trus bake meringue nie but unluckily my meringue hangitttt ! hahahaaa . well it sokey . first try kan . hihi .

then fara buang laa meringue tu . habis satu rumah bau  hangit  haha . nasib baik parents fara xde kat umah masa tu so xde laa malu meringue tu x menjadi . kekeke . so lepas tu fara bertungkus lumus pipe kan lagi meringue tu and  bake lagi . so well second try mmg menjdi ! yeahhh . hehe . baru fara tau punca meringue tu hangit . fara bake lame sgt .  tu hangit tu . meringue hanya memerlukan beberapa minit untuk ciap . dlm 15-20 minit bergantung pada saiz meringue yang kite pipe kan . and lagi satu meringue tu x akan mengeras bila dlm oven . ia akan mengeras bila kite bwk meringue tu kluar drp oven lps bake . okey ! jelas kan ?? so here the  resepi .

INGREDIENTS :

4 biji putih telur
1 cawan gula castor*blend je gula kat umah korang tu gune blender kering
secubit krim of tartar *tak letak pun xpe . fara x letak
1/2 sdt esen vanila
flavour extract *bleh letak ikut suka. cth : oren/lemon/coklat
boleh letak sedikit pewarna kalau nak 

CARA-CARA

1. Kacau putih telur dan gula dengan whisk sehingga rata.
2.Double boil sekejap sambil kacau-kacau dengan whisk lebih kurang 5 minit..
3. Masukkan dalam mangkuk adunan dan putar terus dengan kelajuan tinggi.
4. Masukkan cream of tartar(kalau gune) dan putar lagi sehingga bertanduk dan kembang then kaup balik dengan spatula biar rata. *nak tau meringue tu da ok korang bleh terbalikkan mangkuk adunan . lau x jatuh maksud meringue tu da btul2 kembang.
5. Masukan dalam piping beg dan paipkan di atas dulang.
6.Bakar selama 15-20 minit dengan suhu 150 C.

*serve apabila sejuk
*meringue akn mengeras apabila kuar drp oven .

okeyy done . sory xde gambar nak tunjuk kat korang . dalam kekalutan nak buat meringue xde mase eden nak capture2 gambar . hahaa . ta pe ta pe nnti fara buat lagi fara tunjuk gambar ye . hihi oke selamat mencuba ye :):)

You Might Also Like

0 ulasan

SUBSCRIBE

Like us on Facebook

Copyright © . All Right Reserved by HappyVirus