Pengalaman ke UKCG di IPG Part 1

2:44 PTG

Assalamualaikum 
Hello :))


Okey first bagi sape2 yang tak tau apa itu UKCG , UKCG ialah singkatan bagi Ujian Kelayakan Calon Guru . Tiba2 terdetik di hati ini ingin berkongsi sedikit pengalaman semasa menjalani ujian tu . hehe amboii ayatt . 

Apa2 pun sebelum menjalani ujian tu , korang kena apply dulu and isi semua borang daripada laman web aplikasi permohonan ke Institut Pendidikan Guru (IPG) . Then bila dah siap terus send oke ? Lepas tu kena tunggu laa tarikh untuk semakan ke UKCG . Dia ada tarikh2 tertentu yang dia dah tetapkan . Untuk tahun nie permohonan telah ditutup so sape2 yang berminat bolehlah apply pada tahun hadapan ye ? 

oke pada tarikh bile entah Fara tak ingat hehe , Fara check laa nak tengok sama ada Fara layak tak utk pegi UKCG tu and Alhamdulillah bersyukur sangat2 dapat eventho mase tuh cita2 Fara bukan lah untuk menjadi seorang Guru . Tapi apakan daya permintaan ibu dan bapa Fara yang inginkan sangat Fara jadi cikgu and masuk IPG nie . So I just follow the flow ~ haha . InsyaAllah dengan berkat ibu bapa Fara boleh berjaya .

oke well back to the the topic . haha 

Lepas dah check tu Fara trus print surat tawaran tu . Fara pegi Ukcg tu pada 7 April 2015 yang lepas kat Besut . hoho . Okey mula2 sampai kat sane tuh mmg takde sorang pun Fara kenal . haha Nasib baik abah ada teman masa tu . Lau tak mmg jadi batu la aku kat situ kehkehkeh . Then pegi daftar and tgk laa dapat meja no berapa . Pukul 8.30 tuh baru masuk dewan and ujian dijalankan selama eh x lame pun haha . sekejap je 45 minit dengan 195 soalan ! perghhh , haha bayangkan laa betapa kalut nye cheq nie jwab soalan dlm mase yg singkat tuh . haha .

Apepun soalan tu kena jwab secara spontan iaitu jawapan pertma yang terlintas di fikiran tu lah kita pilih so takde la makan masa sangat untuk jwab semua soalan tu . 

Anda dinasihatkan menjawab ;
Bahgian A - 30 minit ( 135 soalan )
Bahagian B - 15 minit ( 60 soalan )

Soalan tu senang je and berdasarkan sikap kita . Bukan lah soalan addmath yang perlukan pemikiran yg tinggi . haha so chill ~

okey sampai sini dulu nanti Fara citer pasal UKF pulak ye . 


You Might Also Like

2 ulasan

SUBSCRIBE

Like us on Facebook

Copyright © . All Right Reserved by HappyVirus